Euroopan paras valokuvaaja 2021 on suomalainen Antti Karppinen

Suomalaisvalokuvaajat ovat maailman huippuluokkaa, Euroopan kovatasoisimmasta kisasta kokonaisvoitto ja mitalisade Suomeen

Sunnuntai-iltana 11.4.2021 ratkesivat Euroopan merkittävimmän valokuvakilpailun tulokset ja suomalaisvalokuvaajat saivat kisasta varsinaisen mitalisateen; kisan kokonaisvoittajaksi ja European Professional Photographer of the Year 2021 -tittelin haltijaksi nousi kuopiolainen valokuvaaja ja digital artist Antti Karppinen.

Suomalaisvalokuvaajat ovat noin 2010-luvun puolivälistä alkaen astuneet ryminällä kansainvälisen valokuvaeliittiin, palkintoja on sadellut vuosittain useita eri kilpailuista. Aluksi keihään kärki oli kapea ja keskittyi kahteen kestomenestyjään, huikeista kuvankäsittelytaidoistaan tunnettuihin Antti Karppiseen ja Onni Wiljami Kinnuseen, mutta pikkuhiljaa rintama on levinnyt ja suomalaisvalokuvaajat ovat ottaneet paikkansa maailman huipulla usealla eri valokuvauksen osa-alueella, minkä tämäkin kisa jälleen todistaa.

Kilpailun kokonaisvoiton lisäksi suomalaiset nappasivat kisasta yhteensä 3 kultaista, 3 hopeista ja 4 pronssista palkintosijaa sekä näiden lisäksi 7 ”pistesijaa” eli top 10 -sijoitusta. Tämä on ennätyksellinen määrä menestystä yhdelle maalle koko kilpailun historiassa. Kilpailu oli ennätyksellinen monessakin suhteessa, sillä kisaan tuli ennätysmäärä kuvia ennätysmäärältä valokuvaajia ympäri Eurooppaa, melkein 3000 kuvaa yli 300 eri valokuvaajalta.

Antti Karppisen siivitti kokonaisvoittoon Illustrative & fine art -kategorian voitto, muut suomalaismitalit tulivat seuraavasti: kultamitalit Pia Maria Rautio Lahden Villähteeltä (People & Portrait) ja Kristi Vilmunen Vantaalta (Domesticated animals), hopeamitalit Onni Wiljami Kinnunen Limingasta (Advertising & Commercial), Risto Raunio Naantalista (Wildlife) ja Pia Maria Rautio (Illustrative & Fine art), pronssimitalit Heidi Järvi Vaasasta (Domesticed Animals), Annamari Kemppainen Oulusta (Digitally created images), Hannu Rainamo Säynätsalosta (Sports) sekä Suvi Roiko Tampereelta (People & Portrait).

Yllämainituista Karppinen ja Raunio saalistivat vielä pistesijat mieheen eri kategorioista (Karppiselle Advertising & Commercial, Rauniolle Reportage & Photojournalism), muut top 10 -sijat menivät Antti Hallakorvelle Orivedeltä (Nature), Marc Sabatille Kuopiosta (2 eri kategoriassa, Advertising ja Illustrative), Johanna Sjövallille Porista sekä Johanna Vauriolle Klaukkalasta (molemmat Domesticated animals).

Antti Karppinen oli jo viime vuonna hyvin lähellä kilpailun kokonaisvoittoa ja tänä vuonna hän sen sitten nappasi. Karppinen on kilpailun kolmas suomalaisvoittaja neljän vuoden sisään – aiemmat voittajat ovat Onni Wiljami Kinnunen 2018 ja Juhamatti Vahdersalo 2019 – mikä jälleen kertoo suomalaisten vahvasta osaamisesta. Karppinen on yksi Kuopiossa toimivan Alias Creative – studion omistajista ja tunnettu suomalainen mainoskuvaaja ja digital artist sekä alan aktiivinen kouluttaja.

Kilpailun päätuomari, belgialainen Johan Brouwers, luonnehti Karppisen töitä näin: “Antti Karppinen voitti jo viime vuonna useita palkintosijoituksia ja oli lähellä kokoaisvoittoa. Tänä vuonna kamppailu kisan kokonaisvoitosta kultaisten kameroiden voittajien kesken oli todella tiukkaa, mutta nämä ajatuksia herättävät kuvat täynnä symbolismia todistavat, että kilpailu sai Karppisesta arvoisensa voittajan.”

Kilpailun järjestää eurooppalaisia ammattivalokuvaajia yli 20 maassa edustava Federation of European Professional Photographers – järjestö (https://www.europeanphotographers.eu ), kilpailua on järjestetty vuodesta 2010 alkaen. FEP:n suomalainen jäsenjärjestö on Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Kilpailu on avoin kaikille eurooppalaisille valokuvaajille.

Palkittujen kuvien galleria https://www.europeanphotographers.eu/competition-gallery/fep-awards-2021-results/