Suomalaisvalokuvaajien kisamenestys sai jatkoa nyt World Photographic Cup -kilpailussa

Iso joukko suomalaisvalokuvaajia Antti Karppisen johdolla keräsi viikko sitten huomattavan määrän palkintoja Euroopan merkittävimmässä ammattivalokuvaajien kilpailussa. Menestys jatkui myös nyt, kun World Photographic Cup -kilpailun tulokset ratkesivat maanantai-iltana 19.4.2021.

Euroopan parhaaksi valokuvaajaksi viikko sitten valittu Antti Karppinen Kuopiosta voitti kultamitalin WPC-kilpailun muotokuvasarjassa, hopeaa luontokuvasarjassa viime viikolla saalistanut Risto Raunio Naantalista sijoittui nyt luontokuvasarjan neljänneksi ja kolmas suomalaisfinalisti, Suvi Sievilä Espoosta sijoittui kuvituskuvien sarjassa yhdeksänneksi.

Nämä kolme upeaa finalistisijoitusta takasivat sen, että maajoukkueiden välisessä mittelössä Suomi sijoittui jälleen 10 parhaan joukkoon, tällä kertaa sijalle 6. Kilpailun historiassa tämä on nyt 4 kerta kun Suomi sijoittuu 10 parhaan maan joukkoon. Kilpailun voitti tänä vuonna Australian joukkue, kaikkiaan osallistuvia maajoukkueita oli 38.

World Photographic Cup -kilpailua on järjestetty vuodesta 2014 alkaen ja joka vuosi Suomella on ollut vähintään yksi edustaja kilpailun finaalissa sekä yhtä poikkeusta lukuunottamatta myös mitaleita on voitettu joka kerta. Tämä on jälleen omiaan todistamaan viime viikkoisen kilpailumenestyksen lisäksi sen, että suomalaisvalokuvaajat ovat todellakin maailman huipputasoa.

Tämä on Antti Karppisen toinen kultamitali WPC-kilpailusta, edellisen hän saavutti vuonna 2017 kuvituskuvien sarjassa. Näin Karppinen kommentoi huimaa kilpailumenestystään tänä keväänä: ”Useamman vuoden ajan WPC-kuvien taso on noussut ja noussut. Tänä vuonna kun näin eri maiden kisaan lähetetyt kuvat ensimmäisen kerran, sain keräillä leukaani lattialta niin monen kuvan osalta. Tässä kisassa TOP10 sijoitus on jo voitto sinällään. Olen tosi tyytyväinen, että oma kisakuvani ”Layers of being human” läpäisi tuomariston seulan ja sai paikan TOP10 kuvien joukossa osana Suomen maajoukkuetta. Kuva on itselle tärkeä ja muistuttaa minua tärkeistä ihmisistä ja tapahtumista muutaman vuoden takaiselta Meksikon -matkalta. Vaikka kuvan tekijänä lukeekin minun nimi, tämän kuvan osalta mallilla Ellakertulla ja kuvan stylisi/meikkarilla Laura Puntilalla on jättimäiset roolit kuvan visuaalisiin ansioihin.

Kansainvälisellä tasolla Suomen kuvaajien menestys on myös huomattu muissa kisoissa. Viikko sitten palkittiin Euroopan parhaat ammattikuvaajat FEP Professional Photographer of the year -kisassa, ja suomalaiset putsasivat tehokkaasti palkintopöydät. Omalle kohdalleni viimein osui tuo tavoiteltu pääpalkinto itselle tärkeillä henkilökohtaisilla kuvilla, joihin olin panostanutkin osaamistani monella mittarilla. Kova työ, erottuminen ja ammattitaito palkitaan ja menestys ruokkii aina muitakin ihmisiä menestymään.”

Ja niin kävi esimerkiksi Risto Raunion kohdalla, viime viikon hopeinen palkinto sai nyt jatkokseen neljännen sijan huippukorkeatasoisessa luontokuvasarjassa. Jääkarhukuva palkittiin myös Suomen joukkueen Best of Nation -palkinnolla. Näin Raunio kertoo kuvastaan: ”Jääkarhujen taistelukuva syntyi Huippuvuorten kesässä. Hylkeestä oli jo parhaat palat syöty, kun uusi nälkäinen jääkarhu rynnisti samalle apajalle. Murina ja karjunta kiiri yli jäälakeuden, kunnes tilanne äkkiä rauhoittui. Lopulta otukset jakoivat lounaan sopuisasti keskenään.

Jääkarhujen asento kuvastaa suurten petojen voimaa, ja vesi roiskuu näyttävästi. Veri karhujen tassuissa sekä kuonossa on hylkeestä lähtöisin. Tilanteesta kertyi kuvia yllin kyllin, mutta kaikista niistä tämä ruutu on ehdoton suosikkini. Kuva on menestynyt hyvin erilaisissa valokuvakilpailuissa mutta uskon, että nyt se alkaa olla uransa huipulla – onhan se jo ’Best of Nation’ sekä luontokuvasarjan finalisti.”

Valokuvat ja valokuvaajat Suomen maajoukkueen 18 edustuspaikalle World Photographic Cupiin valitaan vuosittain Finnish Photo Awards -kilpailun kautta; kilpailu aukeaa latauksille jälleen 10.5.2021.