Vesa Tyni on valittu Vuoden freelanceriksi

Hallitseva Vuoden SAVilainen on nyt myös Vuoden freelancer, lämpimät onnittelut Vesa Tyni!

Vuoden freelanceriksi 2020 on valittu Turussa asuva valokuvaaja Vesa Tyni.

Tyni (s.1985) on monipuolinen kuvajournalisti, jonka työt ovat saaneet myös kansainvälistä mainetta. Freelancerina Tyni on työskennellyt vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä hän työskentelee pääasiassa lehtikuvaajana ja tekee jonkin verran tyyliinsä sopivaa mainoskuvausta. Tyni tunnetaan myös kantaaottavista valokuvausprojekteistaan. Parhaillaan hän tekee Mielimaissa -hanketta, jossa lisätään tietoisuutta mielenterveysongelmista ja murretaan niihin liittyviä tabuja muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten avulla.

Vesa Tyni on ensimmäinen yksin vuoden freelancerina palkittu valokuvaaja. Aikaisemmin vuoden freelanceriksi valitut kuvaajat ovat toimineet osana palkittua työryhmää.

”Tyni tekee vahvoja kuvia tinkimättömällä ammattitaidolla. Hänen henkilökuvansa eivät vain kuvita tekstiä vaan ne kertovat tarinoita”, sanoo Suomen freelance-journalistien puheenjohtaja Maria Markus.

Yhä useampi valokuvaaja työllistää itse itsensä. Freelance-valokuvaajat ovat osaavia ammattilaisia, joiden arvostusta Suomen freelance-journalistit haluavat nostaa

”Parhaimmillaan freelance-työ antaa mahdollisuuksia omannäköisiin ratkaisuihin ja jättää tilaa myös taiteelliseen työhön”, Markus muistuttaa.

Vesa Tyni yllättyi ja ilahtui kuullessaan palkinnosta.

”Kun siirryin vakityöstä freelanceriksi, jännitin, miten yrittäjänä tulee toimeen. Nyt voin sanoa, että freelance-työ sopii minulle hienosti. Voin päättää itse aikatauluistani, ja kotitoimisto on minulle eräänlainen turvapaikka, jossa voi ladata akkuja sosiaalisten kuvauspäivien jälkeen. Voin myös varata aikaa itselleni tärkeille kuvaprojekteille, joita on vaikeaa sovittaa yhteen täysipäiväisen palkkatyön kanssa”, Tyni sanoo.

Hän haluaa kannustaa nuoria kuvaajia tekemään sitkeästi töitä oman uransa eteen.

”Ensimmäinen yritykseni jäädä freekuvaajaksi meni aikanaan penkin alle, ja pohdin jopa alan vaihtamista. Olisi tärkeää, että aloittelevat tekijät eivät jäisi yksin. Uraa voi joutua käynnistelemään jopa muutaman vuoden ajan ennen kuin se alkaa ottaa tuulta alleen”, Tyni sanoo.

Suomen freelance-journalistit ry on vuodesta 1997 alkaen palkinnut vuoden free-journalistin. Vuoden freelancerin valinnan tarkoituksena on tehdä vapaan journalistin työtä entistä tunnetummaksi ja kohottaa freelancereiden arvostusta.